2024.05.29.
Klíma szerelés

Klíma szerelés

Amikor a nyári időszakban beköszönt a nagy meleg, a forróság, akkor egyre több helységben kezdik el használni a légkondicionáló rendszereket, a kellemesebb levegő, a hűsebb környezet érdekében. Egy jól működő klímaberendezés kellemesen tiszta, friss és hűsítő levegőt varázsolhat lakásukba, üzlethelyiségükbe. A rendszeres karbantartások elvégzésével megelőzhetik a klímák esetleges egészségkárosító hatásait. Nem csak és kizárólag az egészségre tett hatásai miatt fontos egy klímaberendezést folyamatosan tisztán tartani, hanem műszaki okok miatt is. Hiszen ezzel megnövelhetik a berendezések kifogástalan működésének az élettartamát, elkerülhetik a rendszeres meghibásodásokat és az energiafelhasználásukat is az optimális tartományban tarthatják, aminek a saját pénztárcájuk látja majd a legnagyobb hasznát.

Mind a beltéri, mind pedig a kültéri egységeket fontos ellenőriztetni. A kültéri eszközöket nem kell olyan rendszerességgel takaríttatni vagy szervizeltetni, hiszen esetleg a lehulló csapadék, például az esővíz segíthet a tisztításban, de a beltéri egységek közvetlen kapcsolatban vannak az emberekkel, hiszen az az eszköz felelős a levegő és a légtér frissen tartására, hűtésére. A készülékek elhanyagolása komoly egészségügyi kockázatokat jelenetnek, és akár még betegségeket, problémákat is okozhatnak. Letelepednek a nedves, sötét helyeken a gombák, megjelennek a baktériumok, és a penészes levegő kerül ilyenkor a légtérbe. A legismertebb betegség a lagionella, amelyet pont a nem kellőképpen karbantartott készülékekből a levegőbe kerülő gombás baktériumok okozhatnak, amelyek akár tüdőgyulladást is okozhatnak, legrosszabb esetben. A viszkető, égő szem érzése, a köhögés, a folyamatos tüsszögés mind olyan allergiás reakció lehet, amelyek egy hibás, vagy „koszos” klímaberendezés működtetésének a hatására érezhetnek.

Amellett, hogy egy tiszta klíma biztosítja a kellemes levegőt, töménytelen mennyiségű port, atkát és egyéb szennyeződéseket szűr ki a levegő frissen tartása érdekében. A rendszerek fertőtlenítésének és tisztításának elhanyagolása következtében a lerakódott szennyeződések egy fertőző réteget képezhetnek a beltéri egységek nedves felületein, amelyek a légtérbe kerülve komoly problémákat okoznak. Ezt a réteget biofilm rétegnek nevezik. Ezt természetesen rendszeres karbantartással, vegyszeres kezeléssel megelőzhetik, ha a lerakódásokra hajlamos helyeket megtisztítják, vagy esetleg kicserélik. Amennyiben a hűtés minőségét nem érzik megfelelően hatékonynak, akkor valószínű, hogy a hűtőrendszer nem működik megfelelően. Ennek kijavítása nem csak a saját szempontjukból, de a környezetük megóvása szempontjából is nagyon fontos.

A kültéri egységek karbantartását a külső környezeti hatások miatt fontos ellenőriztetni, hiszen attól függően, hogy hova, melyik részére van felszereltetve a háznak vagy irodának, üzlethelyiségnek, nem mindegy mennyire éri az eső vagy a szél. A lerakódott por, a fákról lehulló termések, mint például a nyárfáé, mind eltömíthetik a berendezést és ezzel megakadályozzák a hatékony működését.

Fontos, hogy ezeket a karbantartási munkálatokat mindig szakemberrel végeztessék. Érdemes a nyári nagyüzem előtt minden évben elvégeztetni ezt a tisztítást, és meggyőződni arról, hogy a klíma biztosan friss és tiszta levegőt fog keringtetni a légtérben, ahol használják. A karbantartás időben történő elvégzésével megelőzhetik a készülékek esetleges meghibásodását, és elkerülhetik az adódó kellemetlenségeket is, ha pont a legnagyobb melegben romlana el a készülék. Ilyenkor valószínűsíthető, hogy a szervizek is leterheltek, elfoglaltak. A nagy nyári dömping időszaka előtt szinte minden cég készül akciókkal vagy a szezon előtt eleve olcsóbban dolgoznak, így anyagi szempontból is jobban megéri korábban elvégeztetni a munkálatokat. Minden esetben leinformálható és megbízható szakemberrel végeztessék a munkálatokat.

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy mennyi időnként érdemes a klímákat ellenőrizni, tisztítani. Ha csak egy átlagos lakást vesznek alapul, ott hetente takarítanak legalább, hiszen megjelennek az apró kis porcicák. A por száll mindenhol, és ez alól a felszerelt klímaberendezések helye sem kivétel. Ugyanúgy beleszáll a por és le is rakódik, mint bárhova máshova. Éppen ezért, bármennyire is keveset használták az előző nyáron, mindenképpen meg kell vizsgáltatni, ki kell tisztíttatani és fel kell töltetni megfelelően, az optimális működés érdekében. Évente egyszer kötelező, de ha fűtenek is a készülékkel, akkor kétszer sem árt elvégeztetni egy évben ezeket a munkálatokat. A karbantartás minden esetben megelőző céllal működjön, ne várják meg, amíg elromlik a készülékük.

Ha a rendszeres karbantartás ellenére is elromlik a készülék, akkor is érdemes klíma szerelés tudással rendelkező szakembert hívni hozzá. Lehet, hogy csak egy-két tömítést kell kicserélni, de lehet, hogy komolyabb javítást igényel a szerkezet. Keletkezhetnek kisebb sérülések rajta, elfáradhatnak a szűrők, esetleg meglazulhat a felfüggesztés a rázkódástól és ettől zajosabbá válhat vagy elpárologhat a hűtőfolyadék a készülékekből. Különböző szennyeződések által eltömődhet az egység és ilyenkor elkezdhet csöpögni vagy folyni belőle a víz. Az idei első bekapcsolás alkalmával is eltömődhet a kivezető cső és a kondenzvíz eláztathatja a falat. Többféle elektromos meghibásodás is előfordulhat. Nem minden hibát soroltunk fel, és nem is lehet mindet elkerülni egy műszaki berendezésnél, de az biztos, hogy a rendszeres karbantartással, tisztítással sok meghibásodási problémától megkímélhetik a klímájukat, és meghosszabbíthatják a rendszer működésének az élettartamát.

Figyeljenek a saját és környezetük egészségére, és ajándékozzák meg klímájukat a hosszú működés lehetőségével, úgy, hogy minden évben egyszer rászánják a megfelelő összeget a karbantartására. Megérdemli, és meg is hálálja, főleg, amikor majd a kinti, nyári kánikula idején, hűsítő szellőként kényezteti önöket a szobájukban.