2024.07.19.
A tb-igazolás nem akadály a babaváró hitelnél

A tb-igazolás nem akadály a babaváró hitelnél

Néhányan kétségbeesetten olvashatják a babaváró hitel igénylésének egyik feltételét, hogy a házaspár egyik tagjának legalább hároméves társadalombiztosítási jogosultsággal kell rendelkeznie. Mi történik, ha egy-két hét eltelt két munkahelyváltás között? Most megmutatjuk, miért nem szükséges aggódni a babaváró hitel tb-igazolása miatt.

 

Könnyítések a járvány miatt

A babaváró hitel igénylési feltételek egyikeként az igénylőnek be kell mutatnia a banknak a társadalombiztosítási jogosultság igazolását. Ma ez már interneten is intézhető. Akinek van ügyfélkapuja, az a babaváró hitel tb-igazolását online is kikérheti. A támogatás elbírálása rugalmas abból a szempontból, hogy nem tekinti akadálynak, ha például munkahelyváltás miatt kiesett némi idő, azaz egy rövid periódusban nem volt tb-jogosultsága. Amennyiben ez az időszak nem haladja meg a 30 napot, akkor igényelhető a babaváró hitel.

A tb-igazolás a babaváró hitelhez akkor is megkapható, ha a felsőoktatási intézményben végzett az igénylő, és utána legfeljebb hat hónap kihagyással dolgozni kezdett. A koronavírus-járvány miatt egyébként további könnyítéseket jelentettek be. Így aki 2020. 03. 11. és 2020. 07. 18. között veszítette el a munkáját, ám maximum 90 napig nem volt jogosultsága, az is megkaphatja a tb-igazolást a babaváró hitelhez. Ráadásként annál, aki 2020. 03. 11. és 2020. 09. 18. között talál munkát, a 03. 11-től 06. 18-ig terjedő veszélyhelyzet idejére úgy veszik, mintha lett volna társadalombiztosítási jogosultságuk.