2023.10.04.
Fánk receptek a nagyitól!

Fánk receptek a nagyitól!

Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben és formában. A fánk receptek közül kipróbálhatunk gyümölcsös, túrós, sütőben sült, kelesztés nélküli változatot, de az biztos, hogy a hagyományos szalagos fánknál jobbat nem lehet készíteni. A szalagos fánkot úgy is lehet nevezni, hogy a nagymama fánkja, hiszen nagyon sokunk emlékeiben elvenen él, akár a farsangi időszak, akár szilveszter, amikor a nagyamam mindig szalagos fánkkal várt bennünket, természetesen az elmaradhatatlan baracklekvár kíséretében. A fánk receptek közül most a nagymama szalagos fánkjának a titkát írjuk le ebben a rövid cikkben. A szalagos fánk elkészítésének első lépése a tej meglangyosítása egy evőkanál cukorral és a belemorzsolt élesztővel. Várjuk meg, amíg felfut, tehát jól megemelkedik.

Ezt követően a lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Igyekezzünk rugalmas tésztát dagasztani, a nagymama dagasztási mozdulatait idézzük fel, majd, ha megvagyunk a dagasztással egy órát hagyjuk kelni a tésztát. A tökéletes fánk recept szerint, ha a tészta a kétszeresére nőtt, akkor borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.

Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szúrjuk ki a fánk formákat és bő, forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süssük meg. Amikor az egyik felük aranybarna, fordítsuk meg, és fedő nélkül a másik oldalukat is süssük meg. Ha mindkét fele szépen átsült szedjük ki az olajból, majd papírtörlőn csepegtessük le. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk hozzá lekvárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.