2024.05.29.
Hatékony húsfeldolgozás – automata húskeverővel

Hatékony húsfeldolgozás – automata húskeverővel

Ipari és kisüzemi szinten a húsáru-készítés jóval összetettebb és nehezebb feladat, mint gondolnánk, hiszen rendszeresen kell nagy mennyiségű húst feldolgozni, ráadásul a határidők mellett figyelni kell a minőségre és az élelmiszerbiztonsági előírások betartására is. Ha érdekel, hogyan lehet a húsfeldolgozást hatékonyabbá tenni az automata húskeverővel, és meg szeretnéd ismerni közelebbről ezt a nagykonyhai gépet, olvass tovább!

Sokan azt gondolják, az otthoni és az ipari húsfeldolgozás között a különbség csupán a mennyiségben mutatkozik meg, azonban ez tévedés, hiszen, ha eladásra szánjuk a készülő kolbászt, virslit vagy hurkát, számos olyan elvárásnak kell megfelelni, amelyet otthon nem kell annyira szigorúan betartani.

Élelmiszerbiztonság

Az ipari és a házi húsfeldolgozás között a legnagyobb különbséget az élelmiszerbiztonsági elvárások jelentik, hiszen, ha üzemi körülmények között készítünk húsárut vagy bármilyen élelmiszert, sokkal nagyobb gondot kell fordítani a megfelelő higiéniára, mint otthon, amikor a család számára készül az étel.

A húskeverés esetében ezt egyrészt azt jelenti, hogy üzemi körülmények között például nem nyúlhatunk bele a húsba, mint otthon, amikor kézzel keverjük össze a fasírt hozzávalóit, hiszen ez az eljárás ilyen esetben nem felel meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Ez annyira nem meglepő, hiszen otthon is fennáll a veszélye annak, hogy a kórokozók (és nemcsak a Covid-19 vírus, hanem egyéb vírusok, baktériumok és gombák is) a kézről belekerülnek az ételbe, s a beteg családtag ilyen módon átadja a fertőzést másoknak. Ilyenkor 3-4 főt érint a megbetegedés kockázata, ám ha mindez üzemi feldolgozás esetében történik, tömegek számára adhatjuk át a kórt.

Ez a kockázat automata húskeverővel teljesen kiküszöbölhető, hiszen a keverés nem manuálisan történik, ráadásul az ürítés funkció lehetővé teszi, hogy miután lejárt a program, a hús tartályból való kiszedése céljából se kelljen belenyúlni az élelmiszerbe.

Az is a gépi húskeverők mellett szól, hogy a ma kapható készülékek már szétbonthatók, amely hatalmas segítséget jelent a két használat közötti tisztítás során. A kézi elkeveréshez hasonlóan a nem megfelelően eltávolított szennyeződések is betegségek forrásai lehetnek.

Egyenletes keverés

Manuálisan igen nehéz úgy elkeverni a húst, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el a teljes mennyiségben, bármennyire is próbálunk alaposan dolgozni, és időt, energiát szánni erre.

Sok esetben ez fogyasztás közben is érződik – ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a húskészítmény egyes részein erőteljesebben érezzük a fűszerezést, mint másutt. Az ilyen egyenetlenség sokat ronthat az ízélményen.

Még rosszabb a helyzet, ha már felszeletelés során is látható a probléma, és fűszercsomókkal találkozunk.

Ha automata húskeverőt használunk, a hozzávalók garantáltan egyenletesen fognak elkeveredni a keverőlapátok folyamatosan és egyenletesen forgásának köszönhetően.

A megfelelő keverési sebességre azonban fontos odafigyelni, hiszen, ha túl gyors fokozatot állítunk be, előfordulhat, hogy a megemelkedett hőmérséklet miatt a húsból kicsapódó zsír megfő, és pépes állagú lesz, ami negatívan befolyásolja a készülő élelmiszer minőségét.

Sokan ezt a problémát úgy előzik meg, hogy fagyott hússal dolgoznak. Ezt azonban csak olyan húskeverővel tehetjük meg, amely elég erős ahhoz, hogy egy elbánjon a fagyott alapanyaggal is.

Kapacitás

A nagy tömegű hús elkeverése nem kevés időt igényel, és ha belegondolunk, egy bizonyos tömeg felett komoly fizikai erőfeszítésre is szükség van a művelethez.

Az automata húskeverő egy olyan nagykonyhai gép, melynek hatékonysága már kisüzemi szinten is egyértelműen megmutatkozik, hiszen segítségével egységnyi tömegű alapanyagot sokkal gyorsabban, sokkal kisebb fáradság árán fel lehet dolgozni, így a készülék jelentősen megkönnyíti a húsfeldolgozást.

Azok, akik átállnak manuális húskeverésről gép használatára, azonnal megtapasztalják, hogy az automata húskeverőnek köszönhetően rengeteg időt és energiát megspórolhatnak.

Az eszközök többféle változatban elérhetők – vannak kisebb és nagyobb kapacitással rendelkező típusok, így igényeinknek megfelelően választhatunk automata húskeverőt otthoni vagy kisüzemi felhasználásra is, illetve beszerezhetünk olyan ipari húskeverőt is, amely egy óra alatt akár 4-500 kg hússal is megbirkózik.

Nem kérdés ezek után, hogy az automata húskeverő jóval hatékonyabb, mint bármilyen kézi húskeverő, így üzemi húsfeldolgozás esetében egyértelműen ezt a típust érdemes használni.